Woodland Residence

Woodland Residence

Lincoln, MA

This new home is set on a beautiful 3-acre grass covered property with a canopy of mature hardwood trees. The site is bounded by two historic roads and a conservation commission preserved bog and wetlands area.

Originally, the property had a small three bedroom post WWII slab ranch-style home located on the only level portion of the site. The existing home was demolished, reclaiming the existing wood flooring, cabinetry, and slate roofing which was donated for reuse. An existing tennis court located within the conservation commission wetlands buffer zone was removed and the site was restored to its original contour and repopulated with native plant materials.

Based on traditional New England Shingle Style residences, the home’s exterior is defined by natural cedar shingles, dark green trim, and is richly detailed with large brackets, columns, decorative flourishes and a field stone base. The new home is located on the same site of the original house and was designed to take advantage of both solar orientation and the panoramic forest views.

The home has living space on two levels with a full basement and 3-car garage. The kitchen, mudroom, family room, dining room, library, and screen porch are located on the first floor with the master suite, offices, guest bedrooms and a common sitting room on the second floor. A workshop is located underneath the garage with direct walk-out access to the back yard. Planning for the future, the house was designed to be wheelchair accessible, with an elevator connecting the first and second floor, wide hallways, and zero-step thresholds in the master bathroom and one of the guest bathrooms.

Team

Architect: LDa Architecture & Interiors

Photographer: Shelly Harrison Photography

Expand / Collapse Project Details

Let's talk about your upcoming project.