Oyster Pond Residence

Oyster Pond Residence

Falmouth, MA

Our clients contacted us to conceptualize the interior architecture and design of their modern, waterfront home. Interested in an artistic and playful design, our team worked with the existing architecture to bring the modern aesthetic of the exterior envelope inside.

The exterior building envelope, designed by Schwartz Silver Architects, is composed of modern, angular lines, boasting floor to ceiling windows that provide uninterrupted views of the surrounding landscape and water. From the exterior, there is a clear delineation between private and public spaces as defined by changes in materials and transparency. The living room, kitchen and dining room are surrounded by the expansive windows and dark ship lap siding, while the three bedrooms and the two full bathrooms are enclosed with the raw edge, sand colored stone.

Upon entering the house, you are greeted with expansive views of the back yard, pond and ocean. The open concept floor plan also provides views throughout the first floor. A neutral palette showcased in the natural stone floor tiles, dark wood flooring and staircase treads, and the cement fireplace surround is offset by bright red structural poles, glass tiles around the fireplace, and translucent red kitchen cabinetry. Serving as a summer retreat, the furniture was carefully curated to reflect the minimalistic nature of this mid-century style home and blended with contemporary finishes. The board-formed concrete wall that divides the living room from the sitting room adds texture and warmth to the space while alluding to the more private spaces just around the corner.

Moving through the main floor, the custom casework in the kitchen and pantry provides this family with ample storage and work space. With a desire for clean lines and uninterrupted interior views, a design challenge we faced was incorporating an island hood that was non-invasive yet functional. In the end, we installed a Best Cirrus hood into a floating ceiling panel above the recessed island stovetop. The shape of the island is reflected in this suspended figure, leading to the light-filled, glass enclosed dining room.

Team

Interior Architect/Designer: LDa Architecture & Interiors
Exterior Architect: Schwartz/Silver Architects
Builder: C.H. Newton Builders, Inc.
Landscape Architect: Horiuchi and Solien Landscape Architects
Custom Millwork and Cabinetry: Beacon Millwork
Photographer: Greg Premru Photography
 

Publications

Ocean Home, June + Jule 2016, "Working in Unison"

Expand / Collapse Project Details

Let's talk about your upcoming project.